Història

La Federació Catalana d'Esquí Nàutic des del 1975

FederacióL'any 1975 la "Delegación Nacional de Educación Física y Deportes" va aprovar el nomenament del Sr. Jorge Avances Brunet com a Delegat de la Zona Catalana d'Esquí Nàutic amb seu a Barcelona. Han passat molts anys des d'aquella data i han sigut molts els esdeveniments importants que han ajudat a confeccionar la història de la nostra federació. No volem fer una relació exhaustiva del dia a dia de la federació però sí que ens agradaria oferir-vos una pinzellada d'aquells aspectes destacables que durant aquests anys han fet que la pràctica de l'esquí nàutic a Catalunya ocupés un lloc important dins de l'esport català.

Els presidents

Jordi Avances Brunet (1975-1979) - va morir l'any 2005 -
Juan Ramon Poblet (1979-1981)
Joan Martínez Valero (1981-1985) - va morir l'any 2005 -
Joan Mercader Brullés (1985-1987)
Albert Perrín Calvet (1987-1988)
Miquel López Sales (1988-1989)
Francisco Ordax Villa (1989-1997) - va morir l'any 1998 -
Albert Camprubí Duocastella (1997-2010)

Manel Pintó Badrenas (2010-2020)
Xavier Cester Villar (des de 2020)

Aquesta és la relació d'aquells que durant aquests darrers 25 anys han ocupat el càrrec de la presidència de la FCEN, però el fet de destacar-los no vol dir que són els únics que han fet tasques directives, ja que al seu costat sempre hi ha hagut un munt de persones que han col·laborat desinteressadament per tirar endavant la federació i alhora promocionar la pràctica de l'esquí nàutic. Volem destacar també la important tasca que va dur a terme el Sr. Andrés Morros des de la presidència de la FEEN creant un equip d'esquiadors que més tard aconseguiren èxits brillants. També volem citar l'aportació del Sr. Isidre Oliveras, que durant molts anys va treballar per l'esquí nàutic, des de la presidència de la Unió Mundial i des de la FEEN.

L'inici de l'esquí nàutic al llac de Banyoles

L'any 1957 amb la celebració del primer Campionat d'Espanya i de Catalunya, s'inicien en el llac de Banyoles (Girona) les activitats d'esquí nàutic. Durant molts anys aquest estany ha sigut un lloc escollit per molts equips d'esquiadors d'èlit tant per les seves condicions d'esquí immillorables com pel seu entorn. Era conegut com "el bello estanque de plata". Malauradament per motius aliens a la pràctica de l'esquí i per incompatibilitats amb els ecologistes, l'any 1993 aquest llac va deixar de ser centre d'esquí per la prohibició de la seva pràctica. Competicions importants, pel seu caire internacional, destaquen durant aquest època:

Federació-L'any 1961 es va celebrar el XV Campionat d'Europa i del Mediterrani amb la participació d'Andrés Morros i Jorge Cabré.

-L'any 1965 se celebrà el XIX Campionat d'Europa i del Mediterrani amb la participació de Víctor Palomo.

-Després de la brillant actuació de Víctor Palomo a Copenhague l'any 1969 en la qual va ser campió del món en eslàlom, al llac de Banyoles es realitzà l'any 1971 el Campionat Mundial d'Esquí Nàutic. En aquest campionat participaren: Pep Mill, Octavi Candela, Camen Blumen, Lluís Parellada i Carlos Sexmilo (aquests dos últims esquiadors participaren amb 13 anys).

-L'any 1984 se celebrà el Campionat Europeu Júnior. Molts són els anys en què l'esquí nàutic va estar lligat al llac de Banyoles com a marc excepcional en aquest envejable paratge.


Esdeveniments destacables

-Celebració a Blanes-Balís-Barcelona del Campionat Mundial de Curses l'any 1985 amb la participació de Peter Tarrida, Josep Ma Serra i Montse Aluja. Altres campionats europeus es va celebrar a Port Ginesta, El Roc de Sant Caietà, Sant Carles de la Ràpita...

-Celebració dels Campionats Aigua-Neu en els quals es duia a terme la combinació de la pràctica de l'esquí a la neu i a l'aigua.

-Celebració dels Catalunya-Occitània (1990-1993). La relació entre l'equip d'esquiadors catalans i els francesos va portar a celebrar-se aquests campionats que tenien lloc un any a cada país. Tradicionalment aquestes proves tancaven el calendari de la temporada.

Federació-Celebració del IV Campionat d'Europa Sub-21 l'any 1993 a les instal·lacions del Canal Olímpic de Castelldefels amb la participació d'Ivan Morros, Stefan Tunsch i Elisabet Chaves.

-Circuit Català de clàssiques. Aquest circuit és un conjunt de proves per tal de promocionar l'esquí de competició des dels clubs. Des del seu inici els clubs participants han estat: el Club Nàutic Vic-Sau, el Club Esquí Nàutic Tremp-Salàs, el Club Nàutic Sant Pere Pescador, el Club Esquí Sant Ponç i el centre de Ventalló Mill Esquí Competició.

-Konica-Nins. L'any 1988 s'inicià aquesta competició especial per als esquiadors Sub-12 amb la finalitat de promocionar l'esquí en els més petits. El primer any amb una participació de 40 esquiadors.

Spanishs Masters

Una idea original dels germans Mill, d'organitzar uns campionats de nit a les instal·lacions del riu Fluvià, els Spanish Masters, fou un dels events que es repetí durant els anys 1987 al 1992 i que actualment encara es recorden tant per la brillant organització com pels rècords aconseguits. Aquests campionats, que en alguna ocasió es publicaven amb l'eslògan "lo hacen de noche" eren destacables tant pel fet de la gran participació dels millors esquiadors mundials com de L'espectacularitat de les proves per realitzar-se de nit. La màgia i la dificultat d'esquiar de nit convertien aquests campionats en únics a nivell mundial. Participaven més de 10 països i es comptava amb la presència d'esquiadors d'élite mundial com : John Battleday, Andrea Alessi, Cory Pickos, Patrice Martin, Bruce Neville, Karen Neville, Britta Grebe... així com dels catalans: Ivan Morros, Pedro Tunsch, Stefan Tunsch, Bori Vizcaino, David Morros, Andrea Morros, Assumpta Vizcaino, Wolfi Pregel, Sònia Vilella i Eric Pregel.

D'altres fets de la nostra història

-L'any 1984 s'endegà el projecte de dragar el riu Fluvià, a l'alçada de Sant Pere Pescador, per convertir-lo en un centre d'esquí, amb unes condicions de Plan d'Eau extraordinàries.

Federació-Estades Generalitat. De l'any 1987 al 1995, juntament amb la Generalitat de Catalunya es van organitzar unes estades esportives d'esquí nàutic en diferents clubs (Sau, Tremp, Sant Pere Pescador...)

-L'any 1996 la FCEN inicià la publicació Bandera Verda que passà de ser un fulletó amb resultats a una revista a color amb tot tipus d'informació al voltant de l'esquí nàutic.

-L'any 1997 la FCEN va iniciar el programa 2001 de clàssiques, dirigit per en Xavi Mill, amb motiu de la celebració del Mundial a Barcelona l'any 2001.

-Durant aquests anys ha nascut una nova modalitat d'esquí, el wakeboard, que des de la FCEN també s'ha volgut promocionar organitzant competicions. L'any 1999, organitzat per la federació, es va dur a terme el primer circuit Konica de Wakeboard amb un nombre important de participants.

-Actualment, la federació està treballant en la creació de nous centres d'esquí nàutic, en projectes de campionats diferents als fets fins ara i en la promoció de base.

Medalles d'or internacionals

Molts són els esquiadors catalans que durant aquests anys han aconseguit èxits internacionals. Així podem destacar en clàssiques les medalles d'or d'en Víctor Palomo en eslàlom en el Mundial del 1969, les de Pedro Tunsch en salts que durant tres anys consecutius (1976, 1977 i 1978) aconseguí en els Europeus Infantils i l'any 1980 en categoria júnior; les d'Ivan Morros en eslàlom, figures i combinada en l'Europeu Infantil del 1988, d'eslàlom en l'Europeu Júnior del 1989 i 1990 i en l'Europeu Sub-21 del 1992; les de Stefan Tunsch en salts en l'Europeu Infantil de 1988, en l'Europeu Júnior del 1990, 1991, en l'Europeu Sub-21 del 1992 i d'eslàlom en l'Europeu Júnior del 1991 i el l'Europeu Sub-21 del 1993.

FederacióEn curses Montse Aluja aconseguí l'or l'any 1988 en l'Europeu de Curses. També cal destacar les medalles d'or de Susana Herrera l'any 1988, 1990, 1991 i 1993 en els Europeus de Minusvàlids B1 i la medalla d'or, amb rècord mundial inclòs, en el Mundial de Minusvàlids als EE.UU l'any 1991.



LLibre Iniciació

LLibre

Musclo Zebrat

Mesures de prevenció de la invasió del musclo zebrat per a la pràctica de l'esquí nàutic
Musclo Zebrat
Fullet informatiu amb recomanacions de neteja i desinfecció d'embarcacions i equipaments per a la pràctica de l'esquí nàutic, dissenyat per l’Agencia Catalana de l’Aigua en col·laboració amb la Federació Catalana d'Esquí Nàutic


Segueix-nos al...

Facebook

Cercador

Patrocinadors

Patrocinadors

Clubs i escoles